Saturday, July 17, 2010

Steampunk (Svenska)

Steampunk, ångpunk, (ordet utvecklat ur cyberpunk) en typ av science fiction och estetik som grundar sig på ångmaskiner, luftballonger, mekaniska matematikmaskiner och annan teknik från industriella revolutionen, men före andra industriella revolutionen. Karaktäristiskt för steampunk är teman och material som synlig mekanik, kugghjul och mässing. Mikroelektronik och förbränningsmotorer är ovanliga. Steampunk utspelar sig vanligtvis i en viktoriansk miljö men genren har förgrenat sig och inkluderar nu alla tänkbara tidåldrar och historiska miljöer till exempel medeltiden, bronsåldern och antiken.

En besläktad genre är dieselpunk som har stilistik förebild i den andra industriella revolutionen och digitala revolutionen.

Steampunkgenren är inspirerad av tidiga scientific romance-författare som Jules Verne, H G Wells och Mark Twain.

Steampunkgenren som vi känner den idag skapades under 1980-talet som en alternativhistorisk genre av författare såsom Tim Powers, K.W. Jeter, William Gibson och Ronald Clark. Termen myntades av K.W. Jeter då han sökte ett samlingsnamn för den typ av romaner som han och hans kollegor skrev. Dessa författare skrev i samma anda som Jules Verne och H G Wells och skapade ett fiktivt förflutet. En av de mest hyllade steampunkromanerna, K.W. Jeters Morlock Night, är till exempel en uppföljare till H G Wells Tidsmaskinen.

No comments: